Publicerad 11 april 2024

Typografi

SKR:s typografi ska vara tydlig och enhetligt använd. Vissa typsnitt passar bättre till tryckt material medan andra lämpar sig bättre för skärmvisning. Våra huvudsakliga typsnitt är Rund och Chronicle (för tryck/pdf) och Open Sans (för webb/skärm).

Olika typsnitt till olika situationer

Vår grafiska profil innehåller olika typsnitt beroende på media och teknik. Gemensamt är att de har en antikva och en linjär. Skillnaden mellan antikva och linjär kan enkelt beskrivas med att en antikva har serifer eller ”klackar” medan en linjär är utan. Till rubriker och kortare texter lämpar sig en linjär, medan en längre text blir mer lättläst med en antikva.

Typografin är indelad i tre delar:

  1. Identitetstypografi
  2. Vardagstypografi
  3. Presentationstypografi

För tryckt material används främst identitetstypografi.

Vardagstypografi är de typsnitt vi använder i vår dagliga kommunikation till exempel när vi skriver brev i Word. I digitala medier, exempelvis i en PowerPoint-presentation, är det lämpligt att använda presentationstypografi, dessa typsnitt är särskilt utformade för visning på skärm.

Typografi för webben

Rättigheter för typsnitt

Typsnitt är rättighetsbaserade. Det innebär att man köper användningsrätt för en specifik användare och dator. Man kan alltså inte skicka typsnitt till andra att använda, leverantörer behöver själva köpa in våra typsnitt, till exempel via

http://www.typography.com

Informationsansvarig

  • Ann-Christin Lindqvist
    Kommunikatör

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR
Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.