Publicerad 11 april 2023

Frågor och svar från seminarium om vårdförlopp kognitiv svikt

Madelene Johanzon och Anne Ekdahl besvarar de frågor som inte hanns med under seminariet.

Kan man använda RUDAS till personer med dyslexi?

Vi har ingen evidens för att man med fördel kan använda RUDAS för personer med dyslexi. Men om vi jämför RUDAS med MMSE så har testet betydlig mindre påverkan av utbildningsbakgrund. Testet kräver inte skolkunskap utan är mest baserad på det praktiska i vardagen. Det har minst lika bra egenskaper att kunna upptäcka om en patient har demens eller inte, i jämförelse med MMSE. RUDAS kan, som ett kognitiv screeningsinstrument, ge en mer tillförlitlig utvärdering av patientens kognitiva förmåga än vad MMSE hade kunnat göra.

Träffar arbetsterapeuten alla patienter och vem kopplar in AT där det inte finns team?

Arbetsterapeuter träffar inte alla patienter även om det är önskvärt i de flesta fall. Såväl läkare som sjuksköterska bör kunna initiera bedömning av arbetsterapeut.

Hur ser man på stöd till personer under 65 med demens?

Detta är en viktig och inte alltid lätt fråga. I Socialstyrelsens insatsförlopp betonas att behovet av insatser bedöms utifrån personens behov, oavsett ålder. Förutom insatser från hälso- och sjukvård och socialtjänst kan det vara aktuellt med insatser enligt LSS. En av de saker som finns i nationella riktlinjer är att även LSS-handläggare ska ges utbildning om demenssjukdomar och kognitiv svikt. Naturligtvis ska även de som är yngre än 65 få adekvat stöd.

Vilka bedömningsinstrument rekommenderas för att bedöma balans och gångförmåga bland personer med demenssjukdom?

Fortsättning fråga: I vårdförloppet finns rekommendationer för en rad instrument för att till exempel bedöma kognition, ADL-förmåga och munhälsa. Inga rekommendationer ges angående bedömningsinstrument för gång- och balansförmåga trots att det i symtominventeringen ska göras en bedömning om förändrat rörelsemönster.

Svar: Undersökning av rörelsemönster syftar fram för allt på att diagnostisera andra neurologiska sjukdomar såsom Mb Parkinson, tecken till normaltryckshydrocephalus (NPH) eller annan neurologisk åkomma. Detta ingår i en läkarundersökning, inklusive neurologstatus.

Kontakta oss

Kontakta kunskapsstyrning hälso- och sjukvård








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.