Vårdförlopp KOL
Här finns stödmaterial till det personcentrerade och sammanhållna vårdförloppet för KOL.
Det färdiga vårdförloppet hittar du på Nationellt kliniskt kunskapsstöd.
Vårdförlopp på Nationellt kliniskt kunskapsstöd
Om vårdförloppet
Cirka tio procent av befolkningen över 40 år har KOL, vilket är ungefär 500 000 personer, men underdiagnostiken är betydande.
Vårdförloppet för KOL fokuserar på hur vi tidigt ställer rätt diagnos, så att insatta åtgärder, varav rökstopp är den viktigaste, gör störst nytta. Genom att tydliggöra de åtgärder som ska gälla alla patienter med misstanke om KOL i hela landet, kommer omotiverade skillnader att minska. Detta berör särskilt frågor kopplade till utförande av lungfunktionsundersökning och vård utifrån professionell samverkan samt skriftlig behandlingsplan som även inkluderar uppföljning. Ett viktigt moment är tolkning av dynamisk spirometri.
Det övergripande målet med vårdförloppet är att identifiera fler personer med KOL och öka tillgängligheten till en effektiv och god vård. Vårdförloppet inleds vid misstanke om KOL och avslutas när en skriftlig behandlingsplan upprättats tillsammans med patienten och ett första uppföljningsbesök har genomförts.
Stödmaterial
Presentation vårdförlopp KOL (PPTX) Powerpoint, 4 MB.
Filmer
Filmerna beskriver mål och syfte med vårdförloppen utifrån ett patient- och vårdgivarperspektiv. De intervjuade är ordförande respektive patientföreträdare för den nationella arbetsgrupp (NAG) som har tagit fram vårdförloppet.