Publicerad 21 december 2023

Överenskommelse 2023

Utformningen och upplägget från 2022 års överenskommelse gällde även för 2023.

Parterna, staten och SKR, uttryckte i överenskommelsen enighet kring vikten av att bibehålla ett nationellt prissättningssystem för läkemedel och av att ha så långsiktiga förutsättningar som möjligt innan nya former för finansiering, subvention och prissättning är på plats.

Det innebär bland annat att inga återbäringsavtal för receptförskrivna läkemedel inom läkemedelsförmånerna skulle tecknas mellan enskilda regioner och läkemedelsföretag under 2023. Avtal som tas fram inom ramen för eller som en följd av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets, TLV, ärendehandläggning (trepartsöverläggningar) eller avtal efter upphandling enligt lagen om offentlig upphandling, LOU, påverkades inte av denna restriktion.

Överenskommelse staten och SKR om läkemedelsförmånen 2023 (PDF)

Läkemedelsprognosen för 2023

Överenskommelsen fastställdes genom att regionerna har accepterat Socialstyrelsens årliga läkemedelsprognos som basen för ersättningen, både för förmånskostnaderna samt för läkemedel vid behandling av hepatit C. För 2023 gällde prognosen som fastställdes i oktober 2022.

SKR har haft möjlighet att löpande följa prognosarbetet och lämna synpunkter. I det arbetet har sakkunniga från flera regioner medverkat.

Överenskommet belopp 2023

Ersättningen för 2023 omfattade totalt 35 486 miljoner kronor varav läkemedelsförmånerna utgjorde 33 485 miljoner kronor och läkemedel för behandling av hepatit C 381 miljoner kronor. Utöver detta erhöll regionerna som tidigare 1 620 miljoner kronor för vissa andra ersättningar, bland annat för vissa förbrukningsartiklar, dostjänsten, överföringar till slutenvård med mera. Ersättningsnivån var 1 131 miljoner kronor högre än för 2022.

 

Överenskommet belopp 2023 (miljoner kronor)

Läkemedelsförmånen

33 485

Övrigt

1 620

Hepatit C

381

Totalt

35 486

I ersättningsmodellen ingår en vinst- och förlustmodell som utlöses om det årliga utfallet avviker med mer än 3 procent. Huvuddelen av bidraget 35 475 miljoner kronor betalas ut till regionerna.

Statsbidraget minskades med 7 miljoner kronor som för regionernas räkning istället utbetalas till SKR för vidareförmedling till E-hälsomyndigheten. Detta avser regionernas nyttjande av System för sortiments- och leveransinformation, SOL, för dosdispenserade läkemedel.

På motsvarande sätt minskades statsbidraget med preliminärt 3,8 miljoner kronor som för regionernas räkning utbetalas till SKR för vidareförmedling till International Horizon Scanning Initiative, IHSI. Detta avser regionernas del av kostnaden för Sveriges deltagande i ett långsiktigt internationellt samarbete om horisontspaning på nya läkemedel. Parterna var överens om att dela på utfallet av den återbäring som avtal som tagits fram inom ramen för eller som en följd av TLV:s ärendehandläggning (trepartsöverläggningar) resulterar i.

För 2023 innebar det att regionerna kunde tillgodoräkna sig 70 procent av återbäringen och resterande 30 procent tillfaller staten. Detta var en engångsvis höjning av regionernas andel av återbäringen och parterna är överens om att återgå till den ursprungliga fördelningen (60/40) för 2024.

Parterna uttryckte i överenskommelsen en gemensam ambition att utveckla en ny ordning för processen för att justera för återbäringarna genom att redan från början beakta en prognos för regiongemensamt framtagna avtal inför kommande år. En sådan ordning etableras för 2024

Informationsansvarig

  • Jonas Eriksson
    Ekonom

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.